Sunday 25 January 2015

Записник ca састанка Секције (23.1.2015.)


ZAPISNIK

sa sednice Sekcije za istoriju geologije SGD održane 23.01.2015
(spomen soba geologije, Kamenička 6, Beograd)

Prisutni: Aleksandar Grubić, Milan Sudar, Nenad Banjac, Zoran Stevanović, Ljupko Rundić, Tivadar Gaudenyi i Mladjen Jovanović

Dnevni red:


  1. Izveštaj za INHIGEO za 2014.
  2. Priključenje Sekcije u INHIGEO kao pridruženog člana
  3. Projekat INHIGEO VIRTUAL BIBLIOGRAPHY
  4. Predlog za INHIGEO senior member
  5. Monografija 125 godina SGD
  6. Razno


  1. Predsednik Sekcije Lj. Rundić izneo je draft verziju Izveštaja, i pomenuo najvažnije dogadjaje i aktivnosti Sekcije tokom 2014 godine (Izbor rukovodstva Sekcije za period 2014-2016, pripreme za obležavanje jubileja 125 g. SGD, skeniranje svih ranijih posebnih izdanja SGD, učestvovanje na XVI nacionalnom kongresu geologa u D. Milanovcu, aktivno učešće u diskusiji oko Zakona o geoloskim istraživanjima i pitanju licenciranja geologa u Srbiji, saradnja sa INHIGEO Bordom i dr.). A. Grubić je dopunio taj predlog sa dve tačke: a) Organizacija izložne Geološko blago Srbije (RGF u maloj galeriji SANU) gde su naši članovi imali pozivno predavanje (A. Grubić – Istorija srpske geologije), b) publikovana je monografija Srpsko rudarstvo i geologija u drugoj polovini XX veka (2014, glavni urednik S. Vujić) gde su naši članovi bili deo autorskog tima (A. Grubić, Lj. Rundić).
  2. Lj. Rundić je obavestio prisutne da je naša Sekcija dobila poziv da se samostalno priključi INHIGEO kao pridruženi član (Affilliate Association). Sekretar Sekcije T. Gaudenyi detaljno je obrazložio taj poziv i nakon kraće diskusije, svi prisutni su podržali ovaj predlog. Sekretar će tokom januara i realizovati tu aktivnost. A. Grubić je podsetio da je incijativa za pokretanja Sekcije predložena prilikom obeležavanja 100 godina SGD, kada je predloženo formiranje Sekcija i da se uvede na osnovim studijama predmet Istorija geologije (Sekcija se oformila 27. juna 1991, odlukom godišnje Skupštine SGD, dok je drugi predlog realizovan tek 2007 prilikom prelaska na nove studijske programe po tzv. Bolonji).
  3. Lj. Rundić je obavestio prisutne da je pri INHIGEO pokrenut projekat pod nazivom INHIGEO VIRTUAL BIBLIOGRAPHY. Naša želja je da se i mi priključimo tom projektu i pošaljemo listu referenci koje su pisali članovi INHIGEO-Srbija tokom proteklih decenija kako bi informisali i druge članove INHIGEO zajednice o našoj dugogodišnjoj aktivnosti. Trenutno nema jasnih naznaka da li je taj Projekat aktivan ili ne. U svakom slučaju, mi smo spremni da participiramo i prikupili smo listu od 176 referenci INHIGEO članova iz Srbije, koje govore o istorijatu geologije u svetu i Srbiji, pionirima naše geologije, velikanima svetske geologije i slično. Ukoliko je Projekat kod INHIGEO zamrznut, ovu aktivnost ćemo iskoristiti da tu listu prikažemo preko SGD.
  4. Na inicijativu predsednika i sekretara Sekcije, što su podržali i drugi članovi, sekretar T. Gaudenyi je obrazložio predlog da se naš dugogodišnji član i počasni član SGD, Aleksandar Grubić, predloži za „INHIGEO Senior Member“. Predlog je jednoglasno prihvaćen a laureat se zahvalio na ukazanoj počasti prisećajući se tih prvih koraka kada je primljen u INHIGEO komisiju.
  5. Na sastanku užeg Redakcionog odbora monografije 125 godina SGD, koji je prethodio ovoj sednici, dogovorena je dinamika oko pisanja monografije 125 godina SGD. Autori koji su zaduženi za pojedine periode u istoriji SGD su informisali koliko su trenutno uradili. A. Grubić je izvestio da je napisao prvi deo svog zaduženja koje se odnosi na period Osnivanja SGD a da drugi deo, koji se odnosi na period 1891-1921 je u pripremi. Tu je obavestio prisutne o nekim važnim detaljima iz tog vremena a posebno o nekim značajnim godinama (npr. 1897 i 1909 godina). N. Banjac koji je zadužen za period 1922-1945 je izvestio da osim nešto prikupljene literature drugo ništa nije uradio za sada. Sličan stav imao je i M. Sudar koji je zadužen za najaktivniji period u radu SGD, a to je period od 1946-1991. Posle kraće diskusije i sugestija A. Grubića, prihvatio je da pripremi za sledeći sastanak jedan deo materijala za knjigu. Svakako da će mu i svi drugi članovi Redakcije u tome pomoći ukoliko zatreba. Konstatovano je da treba koristiti već postojeće monografije o SGD, koje su izašle u tom periodu, kao bazne reference. Lj. Rundić je izvestio da je napisao najvažnije detalje o aktivnosti SGD u vidu teza koje treba dalje razradjivati a odnose se na period 1992-2015. Z. Stevanović je rekao da, pošto je zadužen za Uvod i Epilog, nema mnogo obaveza u tom smislu i stoji na raspolaganju kolegama da im pomogne, prvenstveno u domenu istorijata hidrogeologije u nas kao i uvidu u sređenu, bogatu arhivu dokumenata pokojnog P. Stevanovića. Podsetio je, kao aktuelni predsednik SGD, na još neke važne detalje oko monografije (veliki broj fotografija unutra glavnog teksta + posebno fotografije kao jedna vrsta albuma na kraju pojedinih celina i cele knjige, spisak svih predsednika SGD, počasnih i inostranih članova i sl.). Predložio je i dinamiku oko izrade knjige, s čime su se svi složili. Dogovor je da bi optimalno bilo da sredjen tekst bude gotov tokom oktobra 2015. Njegova želja a i svih drugih je da se knjiga promoviše upravo 10/23.februara 2016, na 125 godina SGD. Po pitanju finansijskih troškova, izneo je određenu kalkulaciju i podsetio da bi svi morali da daju svoj maksimum kako bi obezbedili što više sponzora jer SGD trenutno nije u poziciji da sam to izfinansira. Pokazao je i jedan lep primer novije knjige slične tematike, koja bi mogla biti putokaz ka konačnom izgledu naše monografije. T. Gaudenyi je izvestio da je pripremio i skenirao većinu posebnih publikacija i Zapisnika SGD i drugo što će biti sastavni deo posebnih poglavlja u monografiji. M. Jovanović je informisao da je u mogućnosti da skenira sve fotografije za potrebe monografije i ubraza proces pripreme knjige. Nakon svega, dogovoreno je da sledeći sastanak Redakcionog odbora bude krajem marta 2015 o čemu će svi biti na vreme obavešteni. Na tom sastanku, osim preseka stanja radova na knjizi, biće reči i o samoj koncepciji i pojedinim detaljima unutar samog teksta.
  6. Lj. Rundić je podsetio na ranije stavove naše Sekcije da se započnu pregovori sa Rektoratom oko postavljanja Spomen ploče SGD povodom 125 godina postojanja u zgradi Rektorata na Studentskom trgu. Predsednik SGD Z. Stevanović je preuzeo na sebe početne aktivnosti u tom smislu i izvestio je da će uskoro imati razgovore na tu temu u Rektoratu. Osim toga, izvidiće potencijalne opcije od koje vrste materijala bi mogla biti takva ploča (npr. kamen, mesing ili drugo). U dogovoru sa ostalim članovima Komisije, kasnije bi se pripremio i sam tekst za ploču. T. Gaudenyi je predložio da se povodom tog jubileja štampa i prigodna poštanska marka i preuzeo pripeme vezano za tu aktivnost. Lj. Rundić je predložio da se krene u aktivnost oko predlaganja SGD za neki od Ordena koji dodeljuje Kancelarija Predsednika Republike Srbije i obavezao se da će on izvideti tu mogućnost. Svi ovi predlozi su jednoglasno prihvaćeni. T. Gaudenyi je informisao da je prisustvovao sednici Komisije za istoriju geologije Mađarskog geološkog društva gde se govorilo o istoriji geologije i ulozi Mađarskog geološkog instituta u geološkom kartiranju zapadne Srbije i susednih oblasti, npr. radovi Locija (Lóczy) tokom Velikog rata (godina 1916-17).


U Beogradu, 23.01.2015. 
Lj. Rundić

T. Gaudenyi

No comments:

Post a Comment