Thursday 2 April 2015

Записник са састанка Секције (01.04.2015)

ZAPISNIK
sa sednice Sekcije za istoriju geologije SGD održane 01.04.2015
(SGD, Đušina 7, Beograd)

Prisutni: Aleksandar Grubić, Milan Sudar, Nenad Banjac, Zoran Stevanović, Ljupko Rundić

Dnevni red:

1. Usvajanje Zapisnika sa prethodne sednice od 23.01.2015
2. Informacije u vezi proslave 125 godina SGD
3. Monografija 125 godina SGD

1. Lj. Rundić je ranije e-mailom poslao Zapisnik sa prethodne sednice. Isti je usvojen bez primedbi, jednoglasno.
2. Z. Stevanović je izvestio o razgovorima u Rektoratu Univerziteta u Beogradu u vezi sa proslavom 125 godina SGD i postavljanju prigodne Spomen ploče na zgradi Rektorata gde je naše Društvo i osnovano 1891. Razgovori su obavljeni i očekuje se da tokom aprila-maja Rektorski kolegijum prihvati ovu inicijativu. Izneo je idejno rešenje šta bi trebalo da piše na samoj ploči što je jednoglasno prihvaćeno. Ploča bi trebalo da bude postavljena na fasadi zgrade, sa unutrašnje – dvorišne strane. Prihvaćeno je i da centralna proslava 125 godina SGD bude u svečanoj Sali Rektorata, kada bi se i otkrila spomen ploča. O materijalu od koga će biti ploča izgrađena biće govora kasnije nakon određenih konsultacija (zadužen ZS). A. Grubić je dodao da će zajedno sa ZS obići zgradu Rektorata i prostorije gde je Društvo osnovano i prikupiti dodatne informacije i fotografije.
Lj. Rundić je obavestio prisutne o mogućnosti da SGD aplicira za neko od republičkih odlikovanja. Analizom postojećeg Zakona o odlikovanjima Republike Srbije, SGD kao naučno udruženje može konkuristai za Sretenjski orden koji se dodeljuje 2 puta godišnje – u februaru i junu. Za to je potrebno da se podnese predlog od strane ovlašćenog predlagača. Usvojeno je da je najbolje na predlagač bude Rudarsko-geološki fakultet uz podršku SANU. O bližim uslovima i drugim detaljima zatražićemo informacije u Kancelariji Predsednika Republike koja i prima takve zahteve (zadužen LjR). Takođe je napomenuto (u odsustvu T. Gaudenjija) da je neophodno ubrzati proceduru oko aplikacije za izdavanje prikladne poštanske marke povodom jubileja Društva (naknadno se saznalo da je TG već preduzeo prve korake).
Lj. Rundić je obavestio prisutne da je Sekcija, u međuvremenu, od poslednjeg sastanka 23.01.2015, ispunila na vreme sve redovne obaveze prema INHIGEO: poslat godišnji Izveštaj za 2014, aplikacija Sekcije za pridruženog člana  (affilliate association), prikaz monografije Srpsko rudarstvo i geologija u drugoj polovini XX veka. S obzirom da je u korespodenciji sa sekretarom INHIGEO B. Cooper-om, naglašeno da se za kandidaturu A. Grubića za INHIGEO senior member, sva dokumentacija mora prevesti na engleski jezik, to je taj posao odložen dok se ne kompletira i prevede lista publikacija A. Grubića.
3. A. Grubić je izvestio da je napisao sva svoja zaduženja tj. tekst vezan za Osnivanje i period rada Društva do 1921. godine (21 strana teksta sa referencama). Predložio je i šta od ilustracija i fotografija treba da uđe u tekst i pojedine blokove u tekstu (npr. Kapetan-Mišino zdanje, portret Jovana Žujovića, Žujovićev čekić sa potpisima članstva, originalni rukom ispisani prvi spisak članova i dr..). Posebno će biti date fotografije 6-7 najznačajnijih ličnosti iz tog doba: Lj. Klerića, S. Lozanića, S. Uroševića, S. Radovanovića. P. Pavlovića, D. Antule i J. Mihajlovića. Naravno, poželjne su i druge zanimljive fotografije i faksimili dokumenata. N. Banjac koji je zadužen za period 1922-1945 je napisao 14 strana teksta u koji je ubacio i samo nekoliko važnih ilustracija (npr. prva geološka karta Beograda u koloru i još neke zanimljive fotografije). Naglasio je da taj tekst ima još da doradi. M. Sudar,  zadužen za važan period u radu SGD (1946-1991) je informisao da je napisao 5 strana (nešto u tezama), koje se u daljem periodu trebaju razraditi iako nije siguran u obim tog teksta jer se dosta toga ponavlja iz ranijih spomenica. Posle kraće diskusije i sugestija, zaključeno je da je to jako važan period istorije SGD i da on mora biti i adekvatno zastupljen u knjizi (predlog je da se proširi na puno više strana sirovog teksta). Svi drugi članovi Redakcije će pomoći koliko treba. Lj. Rundić je izvestio da je napisao najvažnije detalje o aktivnosti SGD u II veku postojanja (na oko 9 strana), mada taj tekst nije finalno sređen. Prikupio je i brojne ilustracije i fotografije.
Z. Stevanović je dostavio svim članovima Redakcije fotokopirane priloge iz arhive i foto-dokumentacije akademika Petra Stevanovića, bivšeg predsednika SGD a koje imaju veliki značaj za buduću monografiju.
Pored ovog glavnog teksta i ilustracija unjutar njega, posebno će biti dato i sledeće:
posebne fotografije kao jedna vrsta albuma na kraju pojedinih celina i cele knjige,
lista svih izdanja SGD i naslovne strane reprezentativnih publikacija,
lista svih predsednika SGD (+ njihove kratke biografije?) – posebno i detaljnije o J. Žujoviću
lista počasnih i inostranih članova,
lista najvažnijih događaja u istoriji SGD - hronološki i sl.).
M. Sudar je izvestio o postojanju mogućnosti da SGD dobije donaciju za štampanje ove knjige od strane ambasadora Azerbejdžana.

Zaključak: sve tekstove predati Lj. Rundiću u elektronskoj formi (font Times New Roman 12) kako bi se sav rukopis objedinio. U tekstu navesti poziciju određene ilustracije, faksimila ili fotogtrafije.
Sledeća sednica će biti zakazana za petak, 08.maj 2015 na istom mestu i u isto vreme.


    U Beogradu, 01.04. 2015.               
Zapisnik sastavio:               
Lj. Rundić

No comments:

Post a Comment