Tuesday 23 April 2013

Записник са састанка Секције за историју геологије СГД (17.04.2013)

ЗАПИСНИК
са састанка Секције за историју геологије СГД
одржане 17.04.2013 (соба Јована Жујовића, ЕФ-РГФ, Каменичка 6)

Присутни: Aлександар Грубић, Иван Антонијевић, Милан Судар, Ненад Бањац, Зоран Стевановић, Љупко Рундић и Тивадар Гаудењи.
Оправдано одсутни: Млађен Јовановић, Илија Ђоковић и Видојко Јовић.

Дневни ред:

1. I седница Редакционог одбора за монографију 125 година Српског геолошког друштва
2. Текућа питaња

1. На седници су покренута основна птања која се тичу концепције изгледа и садржаја будуће монографије, која би требало да буде штампана у поводом обележавања 125 година од оснивања СГД, 2016. године. Сви присутни су изразили задовољство што је покренуто ово питање и што има довољно времена да се то и реализује на прави начин. У дискусији су учествовали сви присутни који су се сагласили да монографија треба да буде репрезентативна, илустративна и обавезно и на енглеском језику. O томе дали ће се припремати само једна књига у којој ће бити двојезична штампа (српски и енглески) или ће то бити две посебне књиге остаје да се реши на некој од следећих седница. Свакако да прикупљени материјал који већ постоји у ранијим Споменицама СГД (1951, 1991) треба максимално искористити, бивши Председници СГД (А. Грубић и И. Антонијевић) сматрају да је неопходно и важно нагласити неколико ставки из историje СГД: хронолошки најважнији моменти, године/прекретнице у развоју Друштва, достигнућа СГД која су била у синергији са геолошким истраживањима и слично. Т. Гаудењи је изнео и конкретне предлоге у погледу сарджаја и основних поглавља монографије које би хронолошки приказивале рад СГД (оснивање, период до I светског рата, период између два светска рата, и тако редом до данашњих дана). З. Стевановић је предложио дапоред тога дужа пажња мора бити посвећена оснивачу и дугогодишњем Председнку СГД Јовану Жујовићу. Сматра да књига треба да буде једностубачна, двојезично издање са доста илустрација. Предложио je да A. Грубић и Љ. Рундић ураде први нацрт садржаја будуће монографије и презентују на следећем састанку Редакције, што је једногласно прихваћено. Рундић је апеловао на све а поготово на раније председнике СГД ако имају, да учине доступним све оригиналне документе из историје СГД а нарочито старе фотографије. Већина присутних сматра да питање трошкова припреме и штампе такве монографије неће бити неки велики пробелм за Управу СГД, а ту су и потенцијални спонзори НИС-Газпромњефт, приватне геол. компаније, ресорна министарства и др.).


2. Под текућим питањима, A. Грубић je предложио да се поводом прославе 125 година СГД, поразмисли о покретању процедуре да СГД буде одликован прикладним орденом. Рундић је предложио да у оквиру поменуте прославе Управа СГД иницира и спроведе постављање спомен плоче СГД у Ректорату Универзитета у Београду, у згради где је и основано Друштво далеке 1891. године. Оба предлога су прихваћена.

Следећи састанак Редакционог одбора је договорен за почетак јуна (пре Годишње скупштине СГД која ће бити 12. јуна 2013).


Љ. Рундић
Т. Гаудењи

No comments:

Post a Comment